Wednesday, August 1, 2012

Lekker in je vel

Kleding is iets waar we iedere dag mee te maken krijgen. Waar vroeger kleding alleen een noodzaak was om de mens te beschermen tegen de ontberingen van moeder natuur, is het tegenwoordig veel meer dan dat. Kleding werd in de Middeleeuwen al gebruikt door mensen van adel om zich te onderscheiden van de lagere standen in de samenleving en de nieuwste 'trends' in kleermakerij werden graag gevolgd.

Alhoewel de kleding heel erg veranderd is sinds de Middeleeuwen, is het feit dat we graag trends volgen niet veranderd. Tegenwoordig is kleding uitgegroeid tot een regelrechte industrie en heel deze mode industrie bepaalt grotendeels wat er voor ons op de markt komt. Er zijn personen die mode hun leven gemaakt hebben en alle ontwikkelingen op de voet volgen. Ondanks dat er voor genoeg mensen allen merkkleding ertoe doet, geldt voor velen van ons dat kleding vooral gedragen wordt als het uitstraalt wie we zijn, maar zeker ook als het lekker zit!

En daarom kan kleding per cultuur ook heel erg verschillen. De kleding die men kiest om aan te doen, hangt grotendeels ook af aan de omgeving waarin we wonen. Zo zullen wij in het Europa met ons zeeklimaat andere kleding dragen iedere dag dan dat ze in Brazilië rond de evenaar dragen met hun tropisch klimaat. Naast omgeving speelt de bouw van het lichaam ook een grote rol en kleding door de jaren heen heeft ook met de mens mee moeten groeien. Zo was de mens vroeger een stuk kleiner dan nu, wat je onder andere in ons land goed kan zien. Halverwege de 19e eeuw was de gemiddelde lengte in Nederland 164 cm (in Japan was dat toen 155 cm), tegenwoordig is dit 180 cm voor de mannen en 169 cm voor de vrouwen. Flinke kerels hebben wij in ons kikkerlandje rondlopen!

Ondanks dat wij in Nederland grote mannen en vrouwen hebben rondlopen, is de grote maten mode pas enkele jaren aan het opbloeien. Waar eerst altijd alleen confectiematen te vinden waren, is dit uitgebreid naar boven gemiddelde maten. Waar eerst alleen de gemiddelde maten een modieus tintje meekregen, is dit tegenwoordig ook de grote maten mode. En niet alleen voor vrouwen, tegenwoordig doet de grote maten herenkleding het ook erg goed! Steeds meer opties komen er voor de grote mannen die zich goed willen kleden voor goede prijzen. Alles op maat te moeten laten maken, is gelukkig verleden tijd. Steeds meer winkels investeren in een mooie grote maten afdeling waar steeds meer opties hangen.

Iedereen kan lekker dragen wat hij/zij wil en daarmee uitstralen wat hij/zij wil!

No comments:

Post a Comment