Tuesday, October 16, 2012

Smoking overhemd


Ben je uitgenodigd op een feestelijke gelegenheid, opening of gala? Dan wordt er vaak van je verwacht dat je in een nette smoking voor de dag komt. Om geen flater te slaan zijn er een aantal voorschriften waar je aan moet voldoen. In dit artikel beperken we ons voornamelijk tot het smoking overhemd, maar behandelen we ook kort aan welke eisen een smoking nog meer dient te voldoen. Hoe draag je een smoking en wat zijn de grote verschillen tussen een smoking overhemd en een 'gewoon' overhemd? We beginnen met het laatste.

Smoking overhemd

Een smokingoverhemd komt in twee verschillende soorten.
De 'vadermoordenaar' is een overhemd waarbij twee puntkraagjes aan de voorkant zichtbaar zijn, een openstaande boord dus. Er zijn echter ook smoking overhemden met een 'normale' kraag mogelijk. De knoopjes zijn afgedekt of hebben een speciale smoking uitvoering.
Een smoking overhemd heeft vaak dubbele manchet knopen, maar dat is geen harde voorwaarde voor een smoking overhemd.
Een smoking overhemd is per definitie wit en wordt vaak in diverse modellen aangeboden:
– Een recht model voor optimale bewegingsvrijheid
– Modieus getailleerde smoking
– Overhemden met extra mouwlengte

Je ziet dat een smoking overhemd dus op enkele punten verschilt van een gewoon overhemd, maar er is meer! Met alleen een geschikt overhemd ben je er nog niet.

Vlinderdas
Een vlinderdas van zijde mag natuurlijk niet ontbreken en is eveneens een vereiste voor een smoking. Deze vlinderdas van zijde draag je om de boord van het smoking overhemd. Daarbij draag je een zwarte smoking jas over het overhemd. Let op dat je niet de fout maakt om met een witte smoking jas te verschijnen: deze wordt uitsluitend aanbevolen op warme tropische locaties en wordt sterk afgeraden op evenementen in Nederland. De beste keuze voor een gala in Nederland is een sobere en donkere smoking. Draag daarbij een zwarte pantalon en mooie zwarte lakschoenen.

Laat je horloge maar in de kast liggen, het is niet beleefd om constant op je horloge te kijken in gezelschap.

Er is nu geen gala, opera of receptie waarbij je niet voor de dag kunt komen.
We willen je nog één tip meegeven: houdt het vooral simpel. Soberheid en eenvoud wordt traditioneel als meest geschikt beschouwd op formele gelegenheden.

No comments:

Post a Comment